Strefa relaksu

/ Strefa relaksu / Aquafaba. Bezy bez jajka

Dodano: 2017-04-04

Aquafaba. Bezy bez jajka

 

Absolwentka historii sztuki, która w Cambridge prowadzi kawiarnię Espresso Library. Promuje w niej kuchnię roślinną i picie kawy… bez mleka. Najpierw wegetarianka, później weganka, która z pasją odkrywa sekrety kuchni roślinnej. Zdrowe żywienie łączy ze sportem – jest certyfikowaną instruktorką jogi. Uwielbia maratony seriali telewizyjnych, które ogląda ze swoim kotem Nelsonem.

Wyobraź sobie taką sytuację… Gotujesz zupę warzywną z cieciorką lub blendujesz hummus na przystawkę dla gości w sobotni wieczór. Otwierasz puszkę ciecierzycy, bierzesz sitko, przecedzasz złociste kuleczki, a ta szarawa, lepka zalewa ląduje w zlewie. Bo cóż innego z tą nieciekawą mazią zrobić?

Aquafaba, czyli kleista woda, w której gotowały się rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, od niedawna podbija kulinarny świat wegan jako niezastąpiony zamiennik jaj. Przewińmy więc taśmę; teraz odcedzasz cieciorkę do miseczki, a nie do zlewu.

 

Prosty i zarazem melodyjny termin „aquafaba” powstał w 2013 roku (od łac. aqua – woda oraz faba – fasola). Cechy charakterystyczne aquafaby powielają cechy zarówno białka, jak i żółtka jaja kurzego, co sprawia, że ma szerokie zastosowanie w kuchni. Pozwala ona emulgować, spieniać, wiązać oraz zagęszczać jak żelatyna. Odkrycie szczególnych właściwości tego kleistego płynu jest sprawą stosunkowo niedawną i nadal wiemy o nim niewiele. Zbadano, że głównymi elementami składu aquafaby są skrobie i białka, które przenikają do wody w trakcie długiego i powolnego procesu gotowania strączków, pozwalając nam na stworzenie wspaniałych wegańskich gofrów, bezików, czekoladowych musów, kokosanek czy nawet majonezu! W celu bezpośredniego zastąpienia białka jednego średniego jaja w przepisie użyj 30 ml (2 łyżki) aquafaby. Aby zastąpić całe jajo, użyj 45 ml (3 łyżki). A jak najprościej i najlepiej wykorzystać aquafabę? Do zrobienia pysznych bez – wegańskich i bezglutenowych! W taki sposób idealnie zużyjesz płyn pozostały po jednej puszce cieciorki…

Wegańskie bezy z kokosową bitą śmietaną

BEZY

- płyn po odcedzeniu 1 puszki cieciorki (ok. 150 ml)

- 200 g drobnego cukru

- 1 łyżka soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 130°C. Przy pomocy miksera zacznij ubijać aquafabę na dużych obrotach, aż będzie lekko ubita. Następnie zacznij stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając, aż do momentu, kiedy piana będzie całkowicie sztywna. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj. Ubitą pianę wyłóż w dużych odstępach na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. W celu osiągnięcia bezowego kleksa możesz użyć niedużej łyżki, ewentualnie posłuż się rękawem cukierniczym z dzióbkiem w gwiazdkę, aby stworzyć bezowe gniazdka. Włóż blaszki do rozgrzanego piekarnika i susz bezy w temperaturze 130°C przez godzinę. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl jego drzwiczki i potrzymaj bezy w piekarniku około pół godziny. Dopiero po całkowitym ich ostudzeniu możesz je wyjąć i delikatnie ściągnąć z blaszek.

KOKOSOWA BITA ŚMIETANA

- 1 puszka mleka kokosowego (koniecznie pełnotłustego!)

- 3-6 łyżek cukru pudru (w zależności od preferencji)

- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Schładzaj puszkę mleka kokosowego w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed przygotowaniem kremu chłodź również metalową miskę oraz mieszadła miksera przez pól godziny w lodówce lub 10 min w zamrażarce. Wyjmij mleczko kokosowe z lodówki bez potrząsania puszką, aby rozdzielone w trakcie chłodzenia składniki nie zmieszały się ponownie. Po otworzeniu puszki delikatnie wyjmij z niej zgęstniałą część mleka, pozostawiając płynną część w puszce (tę pyszną kokosową wodę możesz wykorzystać np. do zrobienia owocowego koktajlu). Wyjmij z lodówki miskę oraz mieszadła miksera. Przełóż zgęstniałe mleko kokosowe do miski i ubijaj przez około pół minuty, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Następnie stopniowo dodawaj cukier (do 3 łyżek) oraz ewentualnie ekstrakt waniliowy, wciąż ubijając przez ok. minutę. Skosztuj śmietanę i zdecyduj, czy chcesz użyć więcej cukru. Gotową serwuj od razu, ewentualnie przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie tydzień. Na wystudzone gniazdka bezowe nałóż wegańską śmietanę i udekoruj swój wypiek świeżymi owocami leśnymi. Smacznego!

Małgorzata Dzierugo
Artykuł pochodzi z magazynu Spiżarnia Smaków, nr 1/2017 WIOSNA