print image

Chleb razowy na zakwasie

person

3 osoby osoby

time

840 min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej (lub orkiszowej z pełnego przemiału)
  • ½ kg mąki żytniej (lub mąki razowej typ 2000)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrębów pszennych (lub żytnich)
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 l zakwasu

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w dużym garnku drewnianą łyżką. Dodajemy zakwas i 7 szklanek ciepłej wody z kranu i mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wykładamy do foremek wysmarowanych olejem i obsypanych otrębami. Przykrywamy ścierką kuchenną i zostawiamy na ok. 10-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zakłuwamy ciasto widelcem lub wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza, wkładamy ciasto i pieczemy ok. 15 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40-50 minut, aż chleb się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i z foremek. Chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Jeżeli spód chleba nie dopiekł się wkładamy go do piekarnika i dopiekamy już na samym ruszcie piekarnika przez ok. 10 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika i foremek smarujemy jego wierzch masłem i pozostawiamy do wyschnięcia.