Strefa relaksu

/ Strefa relaksu / Ugaś pragnienie.

Dodano:

Ugaś pragnienie.

Ugaś pragnienie. Domowe lemoniady i kompoty

 

Agata Budzińska

 

Gdy tylko pojawiają się upały, picie wody staje się priorytetem. Czasem mamy jednak ochotę na małe urozmaicenie i ugaszenie pragnienia napojem z nutą owocową, listkami mięty i kostkami lodu.

 

Dlaczego powinniśmy pić wodę codziennie?

Pijąc, możemy naturalnie pobudzić metabolizm, regulować temperaturę ciała, dotlenić organizm. Odpowiednie nawodnienie pomaga też zwalczać zmęczenie i dodaje energii. Co ważne, regularne przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów redukuje bóle głowy – czasem warto więc zamiast po lek przeciwbólowy najpierw sięgnąć po szklankę z wodą.

 

Ile wody pić?

Istnieje wiele teorii na temat tego, ile płynów powinno wypijać się codziennie. Wszystko jednak zależy od trybu naszego życia, aktywności sportowej, ewentualnej nadwagi itd. Lekarze mówią o przyjmowaniu 2,5 litra płynów dziennie (również w formie jedzenia). Można więc założyć, że w tym powinno znaleźć się od 1,5 do 2 litrów wody. Jeżeli chcemy poznać dokładniejszą ilość wody odpowiednią przy naszej wadze, wystarczy podzielić ją przez 30. Na przykład, przy wadze 60 kg powinno się pić 2 litry wody.

 

Woda latem

Picie wody latem jest jeszcze istotniejsze niż w inne pory roku. W trakcie upałów woda pomaga w ochronie organizmu przed przegrzaniem i skutecznie gasi pragnienie. Jeśli nie masz ochoty na wodę, możesz równie dobrze sięgnąć po schłodzone herbaty, np. zieloną.

 

Woda nie taka nudna

Wielu z nas wybiera napoje słodzone zamiast wody, bo wydają się one smaczniejsze od wody. Ich zdrowsze i równie smaczne odpowiedniki można przygotować w naturalny sposób. Warto też pamiętać, że dodatek w postaci owoców czy miodu niesie dla naszego organizmu dodatkowe korzyści. W przepisach wykorzystano owoce sezonowe, które latem są tanie i łatwo. Warto z nich korzystać właśnie teraz i wykorzystywać je w kuchni na wiele sposobów, także gasząc pragnienie.

 

DOMOWA LEMONIADA NA TRZY SPOSOBY

 

Truskawkowo

sok z 2-3 cytryn

2 łyżki miodu

0,5 kg truskawek

garść liści mięty

szklanka lodu

0,5-0,75 l wody

Miód rozpuść w szklance ciepłej wody, odstaw ją do ostygnięcia. Truskawki po umyciu i oderwaniu szypułek zmiksuj na mus wraz z listkami mięty. Do dzbanka włóż lód, dodaj sok z cytryn, truskawkowy mus oraz wodę z miodem. Dopełnij dzbanek resztą wody. Zamieszaj, schłodź w lodówce.

 

 

Tradycyjnie

1 l wody mineralnej

2 cytryny

2-3 łyżki miodu

Zagotuj 500 ml wody. Po zagotowaniu dodaj do niej pozostałe 500 ml i miód. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do lemoniady. Zamieszaj i wstaw do lodówki. Podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

 

Pomarańczowo-cytrynowa

sok z 2 pomarańczy

sok z 2 cytryn

plasterki z 1 cytryny

3-4 łyżki miodu

garść liści mięty

1 l wody

pół szklanki lodu

Wyciśnij sok z cytrusów i wlej go do dzbanka razem z plasterkami cytryny (jeśli lubisz, możesz pokroić w plastry również jedną z pomarańczy). Miód rozpuść w szklance ciepłej wody i dodaj do dzbanka. Dodaj miętę, wszystko zamieszaj i lekko ugnieć długą łyżką plastry cytrusów. Dodaj wodę i lód, ponownie zamieszaj.

 

 

 

KOMPOTY

 

 

Malinowy

1 l wody mineralnej

1 kg jeżyn

1 cukier wanilinowy

1 łyżka cukru pudru

Umyj jeżyny i włóż je do garnka. Zalej je wodą mineralną i gotuj przez 15 minut. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Ostudź i rozlej do szklanek.

 

Czerwona pożyczka

250 g czerwonych porzeczek

1 l wody mineralnej

3 łyżki cukru

kilka listków mięty

W garnku zagotuj wodę razem z cukrem, następnie dodaj umyte porzeczki (bez gałązek). Przecedź, ostudź i rozlej do szklanek.