Strefa relaksu

/ Strefa relaksu / Wiosna na talerzu

Dodano:

Wiosna na talerzu

Jesteśmy częścią przyrody, dlatego wraz w pierwszymi promieniami wiosennego słońca, tak jak w rośliny, wstępuje w nas nowe życie. Sięgnij po nowalijki, świeże, chrupiące warzywa i lekkie sałatki – nigdy nie smakują lepiej, niż na przednówku!

Nareszcie targi obfitują w soczyście zielone warzywa. Pojawiają się rzodkiewki i długo wyczekiwane szparagi. Sezon na nie trwa krótko – tylko od kwietnia do czerwca. Jak żadnego innego warzywa, ich smak kojarzy się z wiosną. Stąd właśnie nasza decyzja, aby szparagi znalazły się w naszym daniu z okładki. Wykorzystajmy charakterystyczny smak szparagów maksymalnie i bazując na nich skomponujmy zdrowy posiłek, pamiętając, że jesteśmy tym, co jemy! 

Sałatka z zielonym groszkiem i szparagami

6 sztuk zielonych szparagów

garść zielonego groszku

4-5 rzodkiewek

opakowanie miksu sałat

ogórek zielony

Sos do sałatki:

3 łyżki oliwy

sok wyciśnięty z połowy cytryny

sól i pieprz

Szparagi i groszek opłucz, następnie ugotuj w osolonej wodzie al dente (wystarczą 3-4 minuty). Do dużej miski przełóż mix sałat, następnie dodaj ugotowane wcześniej warzywa, pokrojonego w kostkę ogórka i plastry rzodkiewek. Następnie przygotuj sos sałatkowy: oliwę wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe!

 

 

Ravioli ze szpinakowym pesto

400 g makaronu ravioli

garść zielonego groszku

Składniki na pesto:

200 g szpinaku baby

garść liści bazylii

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

Do podania:

parmezan

migdały

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a groszek al dente. Do blendera przełóż szpinak, bazylię i czosnek, dodaj oliwę i sok z cytryny, a następnie zmiksuj. Powstałe pesto wymieszaj dokładnie z makaronem. Danie podawaj posypane parmezanem i pokrojonymi cząstkami migdałów.

 

Spaghetti z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

opakowanie makaronu typu spaghetti

garść pomidorków koktajlowych

6-7 sztuk zielonych szparagów

2-3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

listki bazylii

Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi opłucz, oderwij zdrewniałe części i ugotuj al dente (3-4 minuty wystarczą). Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony drobno czosnek. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki i podsmaż razem z czosnkiem. Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z oliwą, podsmażonym czosnkiem i pomidorkami. Przełóż na talerz, udekoruj szparagami i listkami świeżej bazylii.

 

Burger wegetariański z kaszy pęczak i czarnej fasoli

200 g kaszy pęczak

200 g czarnej fasoli

200 g szpinaku baby

cebula

ząbek czosnku

pomidor

jajko

olej do smażenia

bułka żytnia

sól i pieprz

Fasolę przygotuj dzień wcześniej: opłucz ją, następnie zalej wodą i odstaw, a następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę, czosnek, dodaj szpinak i uduś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Do uduszonego szpinaku dodaj kaszę, fasolę i surowe jajko. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj burgery i usmaż je na patelni. Bułkę przekrój na dwie części, do środka włóż burgera, plaster pomidora, krążek cebuli i kilka listków szpinaku.   

 

Sałatka z rukolą, gruszką i niebieskim serem

opakowanie rukoli

1 gruszka  

100 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur)

orzechy włoskie

3 łyżki oliwy

Gruszkę kroimy w poprzeczne plastry, a ser w kostkę. Orzechy podprażamy na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Do dużej, najlepiej przezroczystej miski przekładamy rukolę. Na niej układamy gruszkę i ser. Całość polewamy oliwą z oliwek. Dekorujemy prażonymi orzechami, podajemy z pieczywem.

 

Tarta ze szparagami i serem camembert

opakowanie ciasta francuskiego

8-10 sztuk zielonych szparagów

śmietana 18%

4 jajka

ser camembert

Formę do tarty wykładamy ciastem, które nakłuwamy widelcem, następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika. W tym czasie jajka mieszamy ze śmietaną. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wlewamy masę śmietanowo-jajeczną do środka, na wierzch kładziemy szparagi i ser camembert pokrojony w plastry. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 30 minut. Świetnie smakuje na gorąco i na zimno.

Artykuł pochodzi z magazynu Spiżarnia Smaków, nr 1/2017 WIOSNA