Strefa relaksu

/ Strefa relaksu / Za Nowy Rok! Pomysły na zimowe, bezalkoholowe drinki

Dodano: 2017-12-01

Za Nowy Rok! Pomysły na zimowe, bezalkoholowe drinki

Za Nowy Rok! Pomysły na zimowe, bezalkoholowe drinki

Beata Kubiś

 

Bezalkoholowe drinki to świetna alternatywa dla mocniejszych trunków. Są nie tylko zdrowsze, lecz także nie powodują przykrych dolegliwości na drugi dzień. Niektóre z nich rozgrzeją w chłodne, zimowe wieczory, inne pozwolą rozkoszować się ciekawymi połączeniami smaków. Do ich przygotowania możesz wykorzystać zimowe przyprawy i zioła, takie jak imbir czy rozmaryn. Znajdź swoje ulubione połączenie!

 

Na gorąco – kompot z owoców z przyprawami korzennymi

Drink na bazie owocowego kompotu przyprawionego rozgrzewającymi przyprawami korzennymi to idealny pomysł na chłodny, zimowy wieczór. Jeśli latem przygotowałeś przetwory z owoców, sięgnij po słoik kompotu, najlepiej z wiśni. Kompot zagotuj i wkrój do niego pokrojone jabłka, a także cząstki pomarańczy. Dodaj również kilka plasterków cytryny oraz przyprawy, które sprawią, że drink nabierze głębokiego smaku i interesującego aromatu. Korzeń imbiru pokrój w cienkie plastry i dodaj do kompotu, dorzuć również gwiazdki anyżu, cynamon, kardamon, a także goździki, które pod wpływem ciepła uwolnią niezwykły aromat.

 

Na słodko – kawa z bitą śmietaną, lodami, przyprawami i karmelem

Dla wielbicieli słodkości idealnym drinkiem będzie mrożona kawa z dodatkiem bitej śmietany i słodkiego karmelu. Zaparz espresso i dodaj łyżeczkę cukru, pozostaw do wystygnięcia. Następnie do blendera wlej ostudzoną kawę, kilka kostek lodu, mleko oraz 2 gałki lodów waniliowych. Wszystkie składniki dokładnie miksuj. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie bitej śmietany. Śmietanę, najlepiej 36% ubij za pomocą blendera, możesz dodać do niej łyżeczkę cukru pudru. Aby przygotować karmel, na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, a także dodaj kilka łyżek wody. Taka metoda pozwoli zapobiec przypaleniu cukru. Kawę podaną w wysokiej szklance hojnie udekoruj śmietaną, a następnie polej karmelem. Przed zaserwowaniem gościom posyp ją startym cynamonem, wiórkami czekolady czy rozdrobnionymi orzechami.

 

Bezalkoholowy grzaniec żurawinowy z przyprawami korzennymi

Żurawina jest nie tylko smaczna, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Aby przygotować bezalkoholowy grzaniec będziesz potrzebować sok żurawinowy, kilka plasterków imbiru, kilka goździków, a także jedną laskę cynamonu. Wszystkie składniki podgrzej na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Jeśli drink okaże się zbyt słodki, możesz wrzucić do niego plasterki cytryny. Cynamon sprawi, że grzaniec zyska głęboki i ciekawy smak, a także rozgrzeje naszych gości.

 

Drink z egzotyczną nutą

Tę kombinację na bazie soku z mango przygotuj dla wielbicieli egzotycznych smaków. Wyciśnij sok z limonki, obrany korzeń imbiru potnij w kilka plasterków, przygotuj też kilka gałązek rozmarynu.  Sok o smaku mango należy wcześniej schłodzić, następnie przelać go do większej misy. Dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok limonkowy, imbir i rozmaryn, odstaw całość do lodówki na kilka godzin. Gościom serwuj w niskich szklankach, schłodzone, z kostkami lodu.

Artykuł ukazał się w kwartalniku „Spiżarnia Smaków”, nr 4/2017.