print image

Zdrowe ciasteczka owsiane

person

3 osoby osoby

time

min.

level

średni

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych Piotr i Paweł BiO
  • 3 łyzki kakao Piotr i Paweł
  • ½ szklanki sezamu Piotr i Paweł
  • ½ szklanki słonecznika Piotr i Paweł
  • ½ szklanki żurawiny Piotr i Paweł PLUS
  • ½ szkanki rodzynek sułtanek Piotr i Paweł PLUS
  • ½ szklanki mąki jaglanej Piotr i Paweł PLUS
  • ½ migdałów blanszowanych Piotr i Paweł
  • ½ orzechów włoskich Piotr i Paweł
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Piotr i Paweł PLUS
  • 1 łyżka miodu polskiego spadziowego Piotr i Paweł
  • 1 łyżka błonnika owsianego BIO Piotr i Paweł PLUS

Sposób przygotowania

  1. Blanszowane migdały oraz orzechy włoskie siekamy i wspujemy do dużej szklanej miski. Następnie dodajemy płatki owsiane, kakao, błonnik, sezam, pestki słonecznika, żurwinę i rodzynki sułtanki oraz mąkę jaglaną.
  2. W  małym rondelku podgrzewamy  olej kokosowy i rozpuszczamy w nim miód. Musimy pamiętać, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Wszystkie składniki łączymy w misie i mieszamy drewnianą łyżką, po czym formujemy kształtne okręgi o średnicy 4cm oraz wysokości ok. 1cm. Pieczemy  w temperaturze 180°C przez 30 minut.